Släktträff 2001

Om dina anfäder var Olof Jonsson Björk och Ella Jonsdotter var du med säkerhet inbjuden till släkträffen som anordnades den 18 augusti 2001 av Einar och Wille Björk, Ulla Lindberg och Mona Svejebäck. Utgångspunkten för släktträffen var just Olof Jonsson Björk (f. 1850) och Ella Jonsdotter (f. 1848).

släktträff-2001-björks-välkomsttal
Utdrag ur välkomsttalet vid Björks släktträff den 18 augusti 2001.

Paret Olof och Ella Björk

Olof Jonsson Björk kom från början från Ångsäter 1 och Ella Jonsdotter från Ljusdals-Ede i Tallåsen. Paret gifte sig med varandra år 1872 och flyttade i samband med detta till byn Skräkle. Olof och Ella fick tillsammans 11 barn, varav 8 nådde vuxen ålder: Karin (f. 1872), Kerstin (f. 1874), Jonas (f. 1878), Olof (f. 1880), Elida (f. 1888), Brita (f. 1890), Per (f. 1893) och Erik (f. 1896). Samtliga barn bosatte sig och levde sina liv i hembygden och byarna Mållång, Skräkle, Gunnarsbo och Sjöbo. Olof Olofsson Björk (f. 1880) blev morfar till min morfar Erling Hedblom.

När paret flyttade till Skräkle bosatte de sig först i ett torp på Bränna, som tillhörde Ellas föräldrar. Torpet låg en bit in i skogen och platsen där stigen till torpet börjar är idag märkt med skyltar från Skräklevägen. Sedan köpte makarna mark inne i byn Skräkle och byggde Björka-torpet, också utmärkt med skylt idag. Jag kommer återkomma till makarna och byn i andra berättelser.

Björks släktträd

Vid släktträffen var samtliga indelade efter släktgrenar som började med Olof och Ellas barn, totalt 8 släktgrenar. Allt som allt var det 570 personer, i åldern 0-90 år, som var anmälda till släktträffen. Jag hade fördelen att få delta med mina två barn.

Efter släktträffen har jag återupptagit kontakten med Ulla och Mona och vi har fortsatt att arbeta med släktträdet för att fylla på med nya personer som kommer till. Det är ett spännande arbete och vi upptäcker ständigt nya saker om dessa anfäder och deras hembygd.

släktträff-2001-björks-släktträd
Vid släktträffen var samtliga indelade efter släktgrenar som började med Olof och Ellas barn, totalt 8 släktgrenar.

Dela med er!

Var ni med på släktträffen? Vad minns ni från släktträffen? Kanske hörde ni någon intressant historia om våra anfäder eller kanske berättade ni en själva. Det är också intressant att få höra vad som har hänt i er släktgren efter släktträffen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.