Dråpet i Mora

I Mora hölls två gånger per år, från 1600-talet fram till slutet av 1800-talet, en marknad som kom att bli vida känd – Mora marknad. Sommarmarknaden hölls i början av juni och höstmarknaden under slutet av september. Den sista officiella marknaden hölls 1894, men innan dess finns nog många historier att berätta från dessa marknadsdagar. Här är en. Berättelsen handlar om min morfars, Erling Hedblom (f. 1929), farfars far Lars Olof Hedblom.

Marknadsbesök med tragiskt slut

I oktober år 1885 besökte Lars Olof Hedblom Mora höstmarknad tillsammans med sin bror Anders Gustaf Hedblom och svågern Johannes Kristiansson. Framemot kvällen på tisdagen den 6 oktober uppstod slagsmål mellan de tre männen, utmed allmänna landsvägen invid bron i Norets by, Mora socken. Under kvällen hade de tre utbytt hårda ord och längre framåt kvällen blivit berusade. Lars Olof förebrådde Anders Gustaf hans beteende, och handgemäng uppstod. Ett eldvapen avlossades och Anders Gustaf blev knivskuren i vaden av Johannes. Anders Gustaf avled senare under kvällen av sina skador som han fått under handgemänget.

Häktade och förhörda

Under natten häktades Lars Olof och Johannes, av kronolänsman C. Fredrik Falk i Mora, och förhör genomfördes. Händelsen omskrevs i flera olika tidningar runt om i landet såsom Dalpilen (9 och 16 oktober, 6 november 1885 samt 29 januari 1886), Faluposten (10 oktober och 7 november 1885) samt tidningen Kalmar (14 oktober 1885).

dalpilen 1885-10-09_2
Notis om dådet under Mora marknad i Dalpilen den 9 oktober 1885.Tillgänglig: http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/

Under torsdagen den 8 oktober införpassades de båda till cellfängelset i Falun. Falk överlämnade också en kort rapport till Länsstyrelsen i Falun rörande mordet. Den 23 oktober 1885 fick kronolänsman Fredrik Falk en kallelse att infinna sig till rannsakningen av de båda häktade i Häradsrätten. Rannsakningen ägde rum måndagen den 2 november klockan 9.00 i Tingshuset i Mora. Kronolänsman Falk skulle å tjänsten vägnar utföra och styrka sin talan mot de anklagade rörande det brott som de båda hade häktats för. Häradsrätten i Falun friade båda männen från anklagelserna om mord med hänvisning till att skadan tillfogats i självförsvar. Länsman Falk överklagade dock domen till Kungliga hovrätten, som den 20 januari 1886 meddelade att den fastställde Häradsrättens dom.

dalpilen 1885-11-06_2
Notis om dådet på Mora marknad i Dalpilen den 6 november 1885. Tillgänglig: http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/

Ägodelar och signalement

När Lars Olof häktades i Mora efter bråket med brodern och svågern bar han med sig en mindre yxa, en penningpung med 3 öre i och en kniv med slida. Han var klädd i två blodiga och trasiga skjortor, en mössa, ett par kalsonger, ett bråkband, en halsduk, en väst, ett par gamla byxor, ett par strumpor, ett par skor (av något slag) och två stycken rockar som var svarta, gamla och trasiga.

Lars Olof beskrevs som en man med ett runt, något böjt ansikte, nära svartbrunt hår och korta toviga polisonger. Han hade ett gammalt ärr från ett knivhugg på ryggen samt ett nytt på övre högra armen. Han var 5 fot och 7 tum lång (ca 1,78 lång).

När Johannes häktades i Mora efter bråket med sina svågrar bar han med sig en penningpung med 1 krona och 12 öre i, ett cylinderur med kedja (en sorts fickur), en mässingsdosa med kam, en piska, en handbok och en kniv med slida. Han var klädd i en skjorta av domestik (tuskaftat bomullstyg), en ylleskjorta, en blå yllehalsduk, en svart väst, en skinntröja, en svart kavaj, en mössa, ett par kalsonger, ett par gamla randiga och slitna korderojbyxor (manchesterbyxor eller byxor av svenskt slittåligt ylletyg), ett par ullstrumpor, ett strumpeband, ett par stövlar samt en sämre rock.

Johannes beskrevs som en man med ett ovalt ansikte, en rak näsa, bruna ögon, svartbrunt krusigt hår med polisonger stödjande på rött, kort och tunt (skägg?). Han var 5 fot och 5 5/10 tum lång (ca 1,65 lång). I prästbetyget, författat av O. Andreasson i Östmarks församling, som inkom i samband med häktningen i Mora angavs att Johannes fört ett s.k. kringvandrande liv. I betyget intygades också att han tagit herrens nattvard första gången i Östmarks socken i augusti 1871, senaste gången var dock inte känd. Vidare angavs att han senast varit antecknad i kyrkböckerna den 8 juli 1880. Det angavs också att Johannes år 1882 gift sig med pigan Anna Hedblom, som även före äktenskapet vandrat omkring med honom. Tillsammans hade de fyra barn, som alla var skrivna i Kvistberg i Östmarks församling. De var vid det aktuella tillfället inte vandrande. Det angavs också att han tidigare inte antecknats som häktad eller varit anklagad för brott, utan att han tvärtom var stillsam.


Källor

Digitaliserade svenska dagstidningar. Tillgänglig: http://magasin.kb.se:8080/searchinterface/
Länsstyrelsen Kopparbergs län, DIIIb:250, år 1885. Tillgänglig: Landsarkivet i Uppsala län.
Mora missiv, Länsmannen i Mora distrikt, Inkomna skrivelser 1882-1886, nr 61. Tillgänglig: Landsarkivet i Uppsala län.
Romson, Anders och Barwing, Barbro (2012) Kulturmiljöer i Mora. Tillgänglig: http://www.mora.se/PageFiles/16676/Kulturmilj%C3%B6er%20i%20Mora.pdf [Hämtad: 2018-01-27]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.