Morfar Erling

erling-leander-hedblom-1929
Erling* Leander Hedblom

Erling* Leander Hedblom föddes den 7 april 1929. Han var Helmer* Gylborg Hedbloms (f. 1905) och Anna* Björks (f. 1906) andra son. Familjen levde i Gryttjesbo på fastigheten Gärde ssss 3, det vi känner som Rönnåsen. Innan föräldrarna gifte sig den 3 augusti 1929 var både Erling och hans äldre bror Eskil* Gylborg (f. 1928) antecknade som trolovningsbarn. Helmer har båda gångerna inför prästen erkänt faderskapet till sönerna. Med tiden utökas familjen med systern Sally* Anna Hedblom (f. 1946).

erling-med-föräldrar-och-syskon
Familjen Hedblom – stående från vänster Erling och Eskil, sittandes från vänster Anna, Sally och Helmer.

Skolgång

Det finns dock en hel del bilder bevarade från Erling och hans familj. Jag har haft möjlighet att få låna bilder av min mamma, från Erlings syster Sally, min mammas kusin Sture* Holger Johansson (f. 1951) och från mormor och morfar själva såklart.

Jag kan inte med bestämdhet säga vilken eller vilka skolor som Erling gått i som barn. Troligt är att han har gått i Gryttjesbo samt Bäckänge skola. I andra klass gick Erling och brodern Eskil tillsammans i skolan, vilket ett skolfotografi som morfar har vittnar om. Att knäppa klassfoto verkar dock inte ha varit någon favorit, många buttra miner bland barnen är det. På ett annat fotografi syns Erling och Eskil på en skolutflykt till Sundsvall. Många vuxna deltog, men var de alla lärare?

Nu behöver jag er hjälp med att identifiera de andra barnen och lärarna på bilderna. Vad hette de? Var bodde de? När var de födda?
erling-och-eskil-klass-2
Erling och Eskil tillsammans med klasskamrater och lärare i andra klass. Foto i privat ägo.
erling-och-eskil-klass-2-siluett
1. 2. Erling* Leander Hedblom 3. Eskil* Gylborg Hedblom 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.
erling-eskil-skolutflykt-sundsvall
Erling och Eskil på skolutflykt till Sundsvall (okänt år). Foto i Privat ägo.
erling-eskil-skolutflykt-sundsvall-siluett
Deltagare på skolutflykt till Sundsvall. 1. Erling* Leander Hedblom 2. Eskil* Gylborg Hedblom 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25.

Ynglingen Erling

De fotografier som jag har fått ta del av från släktingar visar en ung Erling som påminner om en man som ”gör som alla andra ynglingar”. Han verkar vara busig i familjens sällskap och våghalsig när han kör motorcykel.

Erling möter Mary

Om bröllopet mellan Erling och Mary* Dorence Svedberg (f. 1929) kan ni också läsa om i berättelsen Mormor Mary. För att kunna äkta Mary ansökte Erling om dispens för att få ingå äktenskap, eftersom han inte var 21 år fyllda, vilket var angiven giftermålsålder för män vid denna tid. Bröllopet ägde rum den 25 maj 1949 och Marys syster Dagny Frideborg* Svedberg (f. 1931) och fästmannen Yngve* Johansson (f. 1924) var brudtärna och marskalk. Jag kan inte upphöra att förundras över hur vackra de var.

mary-och-erling-bröllopsfoto-yngve-marksalk-frideborg-tärna
När Erling och Mary gifte sig den 25 maj 1949 var Marys syster Frideborg med fästmannen Yngve brudtärna och marskalk. Foto i privat ägo.

Erling får fem barn tillsammans med Mary: Mary Ellinor*(f. 1948), Rut Marie* Louise (f. 1949), Roger* Leander (f. 1951), Karl-Göran* Hedblom (f. 1953) och Robert* Henry (f. 1956).

erling-och-ellinor-i-skogsta
Pappan Erling tillsammans med sin förstfödda dotter Mary Ellinor* (f. 1948) utanför Marys mormors hus i Skogsta. Foto i privat ägo.

Arbete i skog och utefter väg

Erling arbetade under stora delar av sitt liv både i skogen och utefter våra vägar. Många är de broar och vägar som han berättat om att han varit med om att bygga. Det var ett tungt arbete och Erling bodde oftast borta från familjen i veckorna. Han har berättat för mig att de ibland arbetade med kreosot-indränkta stockar, och att kreosoten rann ner över deras kroppar.

En del olyckor har han också varit med om. När Erling vara 37 år arbetade han med linjearbete vid Boaberget några mil från Ljusdal. Strax innan semestern var olyckan framme. Traktorn Erling körde förlorade fästet och började glida ner för en brant. Erling hoppade ut men fick inte tillräckligt med fotfäste och fick en skallfraktur och blev inlagd på lasarettet i Ljusdal.

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Vårt älskade Rönnåsen”

Erling växte upp med sin familj på gården Rönnåsen (Gärde ssss 3) i Gryttjesbo. Gården ligger lite avsides, en bit upp i skogen efter den lilla grusvägen som börjar vid vägen mellan Ljusdal och Delsbo. Under den korta tid vi idag kan följa Erling via kyrkböckerna bor utöver Erling och hans familj även hans farmor Anna* Hedblom f. Hurtig (f. 1873), hans farbror Lars Olof* Leander Hedblom (f. 1898) och faster Helga* Ingeborg Hedblom (f. 1906) och hennes trolovningsbarn Torsten Teodor (f. 1926) samt Erlings farmor Annas bror Lars* Hurtig (f. 1875) på gården.

rönnåsen-gärde3:54-i-gryttjesbo
Erling växte upp på gården Rönnåsen (Gärde 3:54) i Gryttjesbo. Foto i privat ägo.

Rönnåsen var en jordbruksfastighet och fader Helmer arbetade som jordbruksarbetare. På gården fanns åtminstone en häst som syns på flera bilder tillsamman med Erling. Hur huset såg ut inuti kan jag inte berätta något om, eftersom jag endast har minnen av huset från Erling och Marys tid.

Erling får med tiden ta över gården efter fadern, exakt år vet jag inte. Till en början bor Erling och Mary kvar i huset nere i byn och arbetar med att rusta gården. Alla minns vi hur fantastiskt Rönnåsen var och hur de kämpade med att rusta gården till en fantastiska plats.

Den 25 januari 1984, drabbades paret av en tragedi. Deras älskade Rönnåsen brann ner till grunden. Det var vinter och kallt. Det var många som kämpade, trots det gick det inte att rädda gården när branden satt fart. Många minnen som aldrig går att få tillbaka försvann i branden. Jag vet att min mormor Mary lyckades rädda en del fotografier genom att klättra in genom fönstret på övervåningen men det mesta gick förlorat.

Erling och Mary byggde upp gården i ny tappning, så vi fick alla uppleva ett nytt fantastiskt Rönnåsen. Gården kom att se ut som den gamla gården, men med undantaget att det endast var en våning, mot de två som fanns tidigare.

rönnåsen-version-2
Efter den tragiska branden den 25 januari 1984, byggde Erling och Mary upp Rönnåsen igen. Foto i privat ägo.

På Rönnåsen har det alltid hänt saker och det har varit fullt av aktivitet. Vid det egna sågverket sågades brädor till gården, potatis odlades och timmer fälldes i skogen. Åren innan de överlät gården till sonen Karl-Göran och hans hustru Anita hade de även får och häst på gården, ett riktigt litet levande jordbruk.

Källor

Forsa (X) AII:3a, Församlingsbok 1917-1928, mp 258. NAD: SE/HLA/1010037.
Ljusdal (X) AIIa:3f, Församlingsbok 1920-1929, mp 2055. NAD: SE/HLA/1010113.
Ljusdal (X) AIIa:4f, Församlingsbok 1930-1936, mp 1854. NAD: SE/HLA/1010113.
Nordlöf, Barbro (2009) Rättshistoria för släktforskare. Stockholm: Sveriges släktforskarförbund.
Släkthistoria (2017) Vad är ”otidigt giftermål”? Tillgänglig: http://slakthistoria.se/fragor-svar/vad-ar-otidigt-giftermal [Hämtad: 2018-01-30]
Statistiska Centralbyrån (SCB) – samlingspost, Utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker 1860-1949, SE/RA/420401/01/H 1 AA/2661 (1929), bildid: A0032500_00304. Hämtad 4 februari, 2018, från https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0032500_00304
Sveriges befolkning 1950, Arkiv digital AD AB, r1.p1815148 [databas].
Sveriges befolkning 1960, Arkiv digital AD AB, r4.p10413400 [databas].
Sveriges befolkning 1970 Ver. 1.0, Sveriges släktforskarförbund [CD-skiva].
Sveriges befolkning 1980 Ver. 1.0, Sveriges släktforskarförbund [CD-skiva].
Sveriges befolkning 1990 Ver. 1.01, Riksarkivet [CD-skiva].

3 reaktioner på ”Morfar Erling

  1. Av Irene Bäckström i facebook-gruppen SNÄRE – GRYTTJESBO – Bilder och minnen har jag fått veta att morfar Erling köpte gården nere i byn Gryttjesbo av hennes morfar Arvid Ljungström. Hennes mamma hette Stina Ljungström.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.