Om mitt intresse för släkt och hembygd

Mitt intresse för släktforskning började när jag på högstadiet valde ämnet släktforskning som tema för fritt val. Då arbetade jag med analoga kontakter med pastorsexpeditionen i Ljusdal samt läste mikrofilmade kyrkböcker. Med hjälp av min gammelmoster Frideborg fick jag kunskap om mormors anfäder ända tillbaka till 1600-talet. Men liksom många intressen som uppkommer under tonåren byttes detta ut mot nya och studier tog över hand.

För ett antal år sedan kom min son och frågade om vi hade ett släktträd. Eftersom jag visste att jag i källaren hade kvar mitt gamla material, letade jag fram detta. Min nyfikenhet väcktes till liv igen och jag började söka information om olika släktforskningsprogram och hur jag skulle kunna bedriva forskning kring släkt och deras hembygd idag. Flera år senare har jag inte bara fortsatt den kartläggning av mormors anfäder som jag ägnade mig åt för många år sedan, utan har också forskat kring min morfars samt min farmors och farfars anfäder. Det har blivit många timmar vid datorn men också många givande stunder tillsammans med nya bekantskaper som också har intresse för släkt- och hembygdsforskning.

Mitt intresse för hur våra anfäder har levt och de platser de levt på har bara växt. Nya tankar och nya fakta dyker upp längs med vägen. Jag har också allt mer förstått betydelsen av att samla in kunskap och erfarenheter som andra har innan den går förlorad. Redan har många viktiga människor lämnat oss och med dem ovärderlig kunskap. Människor med livsöden som jag tycker är viktiga att uppmärksamma och berätta om.

Eftersom mitt intresse berör väldigt många andra som också har kunskap om och kan bidra till att släktens historia kan skrivas väcktes tanken på att skapa en mötesplats där vi tillsammans kan skapa och dela med oss av vår kunskap och våra berättelser. Resultatet har blivit Helsingia.se.